“Μέτρον Άριστον” PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Health News & Tips
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015 13:09

dsc 9464-low

To αιώνιο ρητό “Μέτρον Άριστον” ήταν ο τίτλος του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΑΓΣ «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας το Σάββατο 18 Απριλίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας, με διακεκριμένους ομιλητές, που ανέπτυξαν θέματα γύρω από τα οφέλη αλλά και τις παρενέργειες της αθλητικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όταν απουσιάζει η εφαρμογή της λογικής και του μέτρου.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

Ας δούμε τα κύρια σημεία των ομιλιών που παρακολουθήσαμε και εξασφαλίσαμε με τη συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και του Προέδρου του ΑΓΣ «ΑΝΑΤΟΛΗ» κ. Κώστα Τσαγκαράκη.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον  καρδιολόγο και Υπεύθυνο του Ειδικού Κέντρου Καρδιάς Αθλητών και Νέων κ. Άρη Αναστασάκη, ο οποίος ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα ενότητα με θέμα: «Η πρόληψη των αρρυθμιών και του αιφνίδιου θανάτου των αθλητών μεγάλων αποστάσεων»

Το τρέξιμο διατηρεί και βελτιώνει την υγεία όταν προϋπάρχει η υγεία και όταν το τρέξιμο γίνεται με μέτρο. «Πρέπει ο κάθε ο δρομέας», όπως ανέλυσε και τόνισε ο καρδιολόγος κ. Άρης Αναστασάκης, «πριν να ξεκινήσει να ασχολείται με το τρέξιμο, να κάνει όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις, που θα τον εξασφαλίσουν ότι δεν κινδυνεύει από κάποιο οικογενειακό καρδιολογικό πρόβλημα, γιατί το τρέξιμο δεν εξασφαλίζει το δρομέα από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Τα αίτια του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι: υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς ανωμαλίες στεφανιαίων αγγείων, αθηρωματική νόσος, μυοκαρδίτιδα κλπ. σύνδρομα. Όταν συμβαίνει ένας θάνατος στην οικογένεια με αίτια καρδιοπάθειας, είναι υποχρεωτικό οι συγγενείς να προβούν σε λεπτομερείς καρδιολογικές εξετάσεις και ειδικά όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με αθλήματα που θεωρούνται κοπιαστικά και περιέχουν πίεση και ανταγωνισμό. Τα λάθη που θα διαπραχθούν θα οδηγήσουν τον αθλητή σε κίνδυνο και πιθανό θάνατο. Για το λόγο αυτό ο κανόνας είναι: να γίνεται πάντοτε ο προαγωνιστικός λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος.

metron ariston 1
  Ο Υπεύθυνος του Ειδικού Κέντρου Καρδιάς Αθλητών και Νέων κ. Άρης Αναστασάκης

     Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στις νεανικές ηλικίες (μέχρι την ηλικία των 35 ετών) οφείλεται σε κληρονομικά καρδιακά νοσήματα και η δοκιμασία κόπωσης έχει ειδικές ενδείξεις με βάση τον καρδιολογικό έλεγχο. Σε άτομα άνω των 35 ετών είναι πλέον απαραίτητος – υποχρεωτικός - ο καρδιολογικός έλεγχος και η δοκιμασία κόπωσης. Κλειδί στην πρόληψη είναι η Μεσογειακή διατροφή. Το οικογενειακό ιστορικό δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες, που θα βοηθήσουν τον ιατρό να μελετήσει τις ιδιαιτερότητες του δρομέα. ΠΡΙΝ να συμβεί το μοιραίο.

   Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων, με την τακτική και μακρόχρονη ενασχόλησή του με το τρέξιμο αποκτά «την αθλητική καρδιά», η οποία εμφανίζει βραδυκαρδία, αρρυθμίες, αύξηση διαστάσεων και πάχους τοιχωμάτων, βελτίωση ελαστικότητας, αύξηση όγκου παλμού και απόδοσης. Η καρδιά του «εργάζεται» λιγότερο και αποδίδει περισσότερο έργο. Ο δρομέας «δίδει άδεια» στην καρδιά του, χωρίς να μένει πίσω το παραγόμενο έργο. Οι αρρυθμίες όμως είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μην αγνοηθεί. Αντίθετα πρέπει να προσεχθεί και ο δρομέας οφείλει να απευθυνθεί στους ειδικούς ιατρούς, γιατί μπορεί να κρύβεται μία καρδιακή νόσος.

    Με το τρέξιμο επιτυγχάνεται η απώλεια του περιττού βάρους, του κοιλιακού λίπους, επιτυγχάνεται ακόμη η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η ρύθμιση της γλυκόζης. Προλαμβάνονται: η αθηρωμάτωση, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του στήθους, η οστεοπόρωση, η κατάθλιψη».

    Ο κ. Αναστασάκης ολοκλήρωσε την εισήγησή του επισημαίνοντας τις σύγχρονες μεθόδους που μπορούν να σώσουν μια ζωή: «1) καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, 2) υπερέκταση αυχένα, 3) εκπαίδευση του προσωπικού των αθλητικών χώρων. Οι αθλητικοί χώροι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με απινιδωτές, τους οποίους θα γνωρίζουν να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και οι υπεύθυνοι των σωματείων του χώρου, 4) η δημιουργία κοινωνίας ενεργών πολιτών αποτελεί πρόοδο και σώζει ζωές. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αθλητές κινδυνεύουν όταν υπάρχει μία καρδιοπάθεια που δεν την γνωρίζουν».

    Ο κ. Νίκος Μαρκέας, χειρουργός ορθοπεδικός και μαραθωνοδρόμος, πήρε στη συνέχεια το λόγο μιλώντας για: «Υπερβάσεις, ασάφειες & ασύμμετρες απειλές». Τρέχουμε για να προασπίσουμε την υγεία μας, ανέφερε πρωτίστως ο κ. Μαρκέας. Η κίνηση συνεπάγεται ευεξία, αποδοτικότερη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενδυνάμωση του σκελετού, βελτίωση της διάπλασης του μυϊκού συστήματος, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, φυσική άμυνα κατά των μικροοργανισμών, το μυαλό γεννά ιδέες, η ψυχή αναπτερώνεται. Όταν όμως ο δρομέας ξεπερνά το ΜΕΤΡΟΝ, όταν υπερβαίνει τα ατομικά του όρια, τότε έχουμε τα σύνδρομα της υπέρχρησης: κατάγματα κόπωσης, περιοστίτιδα κνήμης, χονδροπάθεια επιγονατίδας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τενοντοπάθεια Αχιλλείου.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες όλων αυτών είναι: 1) τα προπονητικά σφάλματα (εξαιρετικά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, αυξημένη ένταση προγράμματος, απότομη εβδομαδιαία αύξηση άσκησης, ακατάλληλα υποδήματα, εχθρική επιφάνεια τρεξίματος), 2) ανατομικοί παράγοντες (υψηλή επιμήκης καμάρα, εύρος κίνησης ποδοκνημικής, ραιβογονία, ραιβότητα πτέρνας, ανισοσκελία), 3) εμβιομηχανικοί παράγοντες, που συσχετίζουν τη συνολική διάρκεια του εβδομαδιαίου τρεξίματος, καθώς και της μεγάλης διάρκειας ενός αγώνα δρόμου, με τους τραυματισμούς γόνατος, ποδοκνημικής και Αχιλλείου. Οι εμβιομηχανικές παράμετροι είναι: α) οι δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα κατά την πρόσκρουση της πτέρνας, β) ο ρυθμός του διασκελισμού, γ) οι δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα όταν ωθείται στο τέλος στήριξης του διασκελισμού, πριν την αιώρηση του σκέλους, δ) ο υπερβολικός πρηνισμός. Η υπέρχρηση του μυοσκελετικού είναι η αιτία πολλών τραυματισμών, που αποδείχθηκε από την κλινική μελέτη του αθλητή, τις ακτινογραφίες, την απεικονιστική έρευνα και την επακολουθήσασα χειρουργική επέμβαση.

Ο ορθοπεδικός ιατρός σε κάθε περιστατικό λαμβάνει το ιστορικό και στη συνέχεια μελετά όλες τις παραμέτρους, για να καταλήξει στο ορθό συμπέρασμα. Πίσω από κάθε τραυματισμό «κρύβεται» μια ιστορία. Η ηλικία του δρομέα είναι το στοιχείο που πρέπει να υπολογίζεται σε κάθε βήμα του. Το μυοσκελετικό σύστημα του δρομέα δεν πρέπει να δέχεται απερίσκεπτα επιβαρύνσεις, χωρίς να λαμβάνει ο δρομέας υπόψη του ότι ο σκελετός του δεν είναι κάτι το διαφορετικό ή το ιδιαίτερο από των άλλων ανθρώπων. Εγγενή μειονεκτήματα ή σκελετικές ασάφειες πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα από τον ειδικό ορθοπεδικό ιατρό και να υπολογίζονται στην απόσταση που επιθυμεί να κάνει ο δρομέας.

Ασύμμετρες απειλές εκδηλώνονται όταν ο δρομέας αδιαφορεί για τα προβλήματά του ή καταφεύγει για την επίλυσή τους στην επισφαλή εμπειρία, ή στις γνώσεις κάποιων παλαιών αθλουμένων ή σε ανθρώπους μη εξοικειωμένους με το θέμα (ανειδίκευτους). Το τρέξιμο δεν πρέπει να υπακούει σε άκαμπτους αυτοκαταστροφικούς κανόνες.  Για τη λύση των προβλημάτων απαιτείται συνεχής εγρήγορση, ενδεχόμενη τροποποίηση του προπονητικού προγράμματος, αυτοπειθαρχία και υπομονή». Και κατέληξε ο κ. Μαρκέας: «Το τρέξιμο δίνει χαρά και ζωντάνια. Δεν πρέπει όμως να καταδυναστεύει το ανθρώπινο πνεύμα».

Boulder-Marathon
 Η συμμετοχή στον Μαραθώνιο είναι πρώτη προτίμηση ανάμεσα στους δρομείς, σύμφωνα με τα στοιχεία
που παρουσίασε στην ομιλία του, ο Επίκουρος καθηγητής της Σ.Ε.Φ.Α.Α. κ. Ηλίας Ζαχαρόγιαννης.

 Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε  ο κ. Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, Επίκουρος καθηγητής της Σ.Ε.Φ.Α.Α. (πρώην ΤΕΦΑΑ) Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Άσκηση στην 4η τετραετία- Απόδοση – Ρυθμός- Αποκατάσταση- Προπόνηση»   «Το προπονητικό πρόγραμμα δεν είναι μία συνταγή που την αγοράζει ο δρομέας (ή την «κατεβάζει» από τον υπολογιστή) και προσπαθεί να την εφαρμόσει, χωρίς να έχει διερωτηθεί ποιος είναι και χωρίς να έχει ερωτήσει το σώμα του, την κατατομή του και την «καταγωγή του» είπε και έκανε παραστατικούς παραλληλισμούς στα άτομα του 1890, που τότε ένας «τεσσαρακοντούτης» εθεωρείτο γέροντας, ενώ σήμερα ούτε καν μεσήλικας. «Το άτομο σήμερα κέρδισε τον πόλεμο ενάντια στη φυσική εργασία όλων των ειδών, αλλά βασανίζεται από χρόνιες ασθένειες, που εμφανίστηκαν λόγω της καθιστικής ζωής». Στη συνέχεια παρουσίασε «την αύξηση συμμετοχών των Ελλήνων σε αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων, που ήταν απότομη, με κορυφή τη συμμετοχή σε μαραθώνιους. Σε δεύτερη μοίρα είναι οι ημιμαραθώνιοι και οι αγώνες βουνού, και ακολουθούν οι υπερμαραθώνιες αποστάσεις, για να φτάσουμε σε αγώνες δρόμου μέχρι και 10 ημερών. Το 2014 είχαμε στην Ελλάδα 246 αγώνες εκτός σταδίου με 84.634 συμμετοχές. Οι άνδρες παραμένουν σε υψηλότερα ποσοστά από τις γυναίκες, οι οποίες όμως αυξάνουν διαρκώς το ποσοστό τους.  Οι άνδρες τρέχουν σε μεγαλύτερη ηλικία από τις γυναίκες, αλλά άνδρες και γυναίκες έχουν μεταβολές – μείωση – κατ’ έτος, περίπου 0,5% στους ινοβλάστες, στο μήκος των τελομερών του DNA, στο μεταβολισμό του εγκεφάλου, στη μέγιστη καρδιακή συχνότητα, στον αριθμό των μυϊκών ινών των τετρακεφάλων και του ασβεστίου περιφερικά στα οστά. Ακόμη: μειώνεται ο μέγιστος όγκος παλμού και ο όγκος αίματος. Έχουμε επίδραση στο μυοσκελετικό λόγω υπερπροπόνησης και μείωση απόδοσης. Η άσκηση ίδιας έντασης και διάρκειας προκαλεί μεγαλύτερες δομικές καταστροφές σε άτομα άνω των 40 ετών. Ο ρυθμός επαναφοράς είναι σημαντικά μειωμένος (καθυστερημένη επαναφορά δύναμης στα άτομα άνω των 65 ετών, που μετρήθηκαν στις 24,48,72 και 96 ώρες μετά την άσκηση).

   Οι στόχοι κάποιου που ασχολείται με το τρέξιμο μπορεί να είναι: αισθητικοί (απώλεια βάρους), βελτίωση επιδόσεων και η διατήρηση και βελτίωση της υγείας. Οι Έλληνες στην πλειονότητά τους κάνουν εβδομαδιαίως, κατά μέσο όρο, από 30 έως 60 χλμ. Λιγότεροι ξεπερνούν τα 60 χλμ. φθάνοντας τα 80 χλμ. Η ένταση, η συχνότητα και η μορφή της προπόνησης ποικίλουν. Παρατηρήθηκε ότι με μία ισορροπημένη διατροφή και μέτριου όγκου προπόνηση (45-60 χλμ./εβδομ.), 3-5 φορές/εβδομ. μπορεί ο μαραθωνοδρόμος, ηλικίας άνω των σαράντα ετών, να επιτύχει ζηλευτούς χρόνους (3:20΄).

Συμπεράσματα: Η σταδιακή πτώση της απόδοσης με την αύξηση της ηλικίας είναι αποτέλεσμα: 1) της μείωσης της λειτουργικής ικανότητας των οργανικών συστημάτων που υποστηρίζουν την απελευθέρωση ενέργειας, 2) της σταδιακής αποχής από έντονη φυσική δραστηριότητα. Η μειωμένη ικανότητα επαναφοράς, τα μειωμένα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και οι μεγαλύτερες αλλοιώσεις στη δομή του μυϊκού ιστού, μετά από έντονη άσκηση, μειώνουν τον όγκο και τη συχνότητα του προπονητικού ερεθίσματος στους άνω των 40 ετών αθλούμενους».

 «Η διατροφή του δρομέα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ασύδοτη. Η υγιεινή διατροφή είναι το απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να εντάσσεται στο καθημερινό πρόγραμμα του δρομέα. Οι κατάλληλες τροφές είναι που θα δώσουν τη δύναμη και την αντοχή να περατώσει ο δρομέας ένα μαραθώνιο», τόνισε πολύ χαρακτηριστικά η διατροφολόγος – διαιτολόγος Χαρά Σκουλαρίκη στην ομιλία της με θέμα: «η διατροφή του μαραθωνοδρόμου» Έμφαση έδωσε η εισηγήτρια στην αποκατάσταση του δρομέα αμέσως μετά από ένα αγώνα μεγάλης απόστασης. «Εάν ένας δρομέας επιθυμεί να έχει υγεία, το τρέξιμο να του είναι πραγματική απόλαυση και να μπορεί να τρέχει για πολλά χρόνια, οφείλει να είναι εγκρατής, προσεκτικός καθημερινά και να μην αδιαφορεί για τα μηνύματα που λαμβάνει από το σώμα του».

metron ariston 2
            Η Οργανωτική ομάδα με τους ομιλητές του Συνεδρίου

    Η εισηγήτρια ανέπτυξε στη συνέχεια τη Διατροφή του Μαραθωνοδρόμου:

    «Στην εξίσωση της αθλητικής απόδοσης ξεχωρίζουν δύο αλληλένδετοι παράγοντες, η Υγεία και η Σωστή Διατροφή. Το μεγάλο εύρος πληροφοριών σχετικά με τη σχέση της διατροφής στον Μαραθώνιο, πάντα με γνώμονα την Υγεία, μπορούν να συνοψιστούν: α. στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του αθλητή, δηλαδή το σωματικό βάρος και τη σύσταση σώματος, β. Στη διατροφική υποστήριξη πριν και κατά την αθλητική δοκιμασία, γ. Στην αποκατάσταση και δ. Στο τελικό προτεινόμενο διατροφικό σχήμα.

Το χαμηλό σωματικό βάρος έχει σχέση αντίστροφη με σημαντικούς δείκτες αθλητικής απόδοσης του μαραθωνοδρόμου, όπως η Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου, συνώνυμη με την αντοχή του ατόμου, και η Δρομική Οικονομία. Πολλοί αθλητές ξεκινούν την αγωνιστική προετοιμασία τους παράλληλα με την προσπάθειά τους για μείωση του σωματικού βάρους και ρύθμιση της σύστασης σώματός τους, αγνοώντας πως με την απουσία ενός σωστού διαιτητικού σχήματος, η απόδοση είναι ανεπαρκής.

Βασικοί στόχοι της διατροφικής υποστήριξης της αθλητικής δοκιμασίας είναι : α. Η καθυστέρηση εμφάνισης κόπωσης, β. Η παράταση του χρόνου εξάντλησης, γ. Η πρόληψη σοβαρής αφυδάτωσης και μεταβολών στο ισοζύγιο ηλεκτρολυτών, δ. Η αποφυγή θερμικής εξάντλησης, ε. Η ευγλυκαιμία, και στ. Η Απουσία γαστρεντερικών διαταραχών. Στην επίτευξη αυτών των στόχων, κύριο ρόλο παίζουν δύο διατροφικά συστατικά: το νερό και οι υδατάνθρακες. Η παρατεταμένη διάρκεια και οι ποικίλες συνθήκες προπόνησης και αγώνα εκθέτουν τον μαραθωνοδρόμο σε περιβαλλοντικές συνθήκες τέτοιες που απαιτούν την αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό μέσω της εφίδρωσης. Η εφίδρωση διακυμαίνεται μεταξύ 0,4-1,8L/h και εξαρτάται από το φύλο, το μέγεθος του σώματος και τις συνθήκες άσκησης. Η παρατεταμένη εφίδρωση και μη επαρκής αναπλήρωση υγρών και αλάτων αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης και άλλων σημαντικών επιπλοκών όπως η υπερθερμία και το θερμικό σοκ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι απώλεια υγρών μόλις 2% του σωματικού βάρους οδηγεί σε πτώση της απόδοσης κατά 10%. Συστήνεται λοιπόν, η παράλληλη κατανάλωση 0,4- 0,8 L/h και περίπου 20–30 meq/L ιόντα νάτριου ( χλωριούχα άλατα), κάλιο 2–5 meq/L και 5–10% υδατάνθρακες. Ο έλεγχος του χρώματος των ούρων βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση αφυδάτωσης πριν την έναρξη της άσκησης. Σε αθλητικές δοκιμασίες μέσης έντασης, όπως ο μαραθώνιος, ο οργανισμός αντλεί την απαιτούμενη ενέργεια τόσο από το γλυκογόνο (η μορφή αποθήκευσης γλυκόζης) όσο από τα ενδομυϊκά λιπαρά. Η αύξηση των επιπέδων γλυκογόνου αυξάνει την απόδοση. Η αυξημένη διαιτητική κατανάλωση υδατανθράκων, αυξάνει το γλυκογόνο. Πριν από ένα Μαραθώνιο, ακολουθείται ειδική τεχνική, η φόρτιση γλυκογόνου.

Στην αποκατάσταση, έχει επικρατήσει ο κανόνας των 4R, που αφορά στα: Αναπλήρωση κάθε ελλείμματος υγρών και ηλεκτρολυτών, Αναπλήρωση γλυκογονικών αποθηκών, Αποκατάσταση και μυϊκή ανάκαμψη, Ενίσχυση αντιοξειδωτικής άμυνας και Ανάνηψη. Η έγκαιρη διατροφική παρέμβαση εντός του πρώτου εικοσάλεπτου μετά τη λήξη της άσκησης, είναι απαραίτητη για μέγιστη αποκατάσταση. Από ολιστική σκοπιά, πέρα μεμονωμένων συστατικών, ως ιδανικό διαιτητικό σχήμα για τον μαραθωνοδρόμο, θα μπορούσε να προταθεί η Μεσογειακή διατροφή ή, διαφορετικά, η Μεσογειακή διατροφική συμπεριφορά, η οποία είναι ένας τρόπος ζωής, όπου βασικό ρόλο έχει η επαρκής καθημερινή πόση νερού. Ακόμη προτείνει πολύτιμες πηγές απλών υδατανθράκων, από λαχανικά και φρούτα, καθώς και σύνθετου αμύλου από όσπρια και δημητριακά, ενώ συμπληρώνονται οι πηγές πρωτεΐνης από θαλασσινά, ψάρι και σπανιότερα ζωικό κρέας. Το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από την αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου ενώ τονίζεται η καθημερινή κατανάλωση μπαχαρικών, βοτάνων και εποχιακών παραδοσιακών προϊόντων.

Αντί επιλόγου, συνοψίζοντας:

1. Φρόντισε για ένα υγειές σωματικό βάρος ώστε να διευκολύνεις την προπόνησή σου και την αποκατάστασή σου διατηρώντας υψηλά επίπεδα υγείας

2. Ενυδατώσου τακτικά μέσα στην ημέρα, αλλά και κατά την άσκηση. Έλεγχε το χρώμα των ούρων σου

3. Δώσε έμφαση στην αποκατάσταση και την αναπλήρωση υγρών

4. Κράτησε ένα διαιτολόγιο με έμφαση στους υδατάνθρακες, τουλάχιστον την περίοδο κοντά στον αγώνα

5. Ακολούθησε ένα πρότυπο διατροφής όπως αυτό της Μεσογειακής».

    Την ομάδα των ειδικών επιστημόνων συμπλήρωσαν οι δύο πρωταθλητές του Μαραθωνίου και κάτοχοι των ρεκόρ επί της Αυθεντικής διαδρομής Μαρία Πολύζου και Νίκος Πολιάς, που ήταν ακριβώς επάνω στο μήκος κύματος όλου του ακροατηρίου. Με αναφορές στις προσωπικές εμπειρίες τους, από τα χρόνια που έκαναν πρωταθλητισμό, με τα σφάλματα που έκαναν και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, έδωσαν και οι δύο από την πλευρά τους το μήνυμα ότι στα πάντα πρέπει να πρυτανεύει η σύνεση και το ΜΕΤΡΟΝ, εάν θέλει ο δρομέας να απολαμβάνει τα καλά του τρεξίματος και να μη πικραίνεται και να μη βασανίζεται από τους τραυματισμούς, που ελλοχεύουν συνήθως πίσω από κάθε επιτυχία και ενθουσιασμό.

WWW.TIMBERTRAIL.GR 
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 09:38
 

worldsmarathons

            logo

TIMBERTRAIL OUTDOOR ROUTES

11366965Master
wikiloc-logo